Kinesiotaping – Kinezyolojik Bantlama

KİNEZYOLOJİK BANTLAMA NEDİR?

Temel hedefi eklem hareket açıklığını kısıtlamaksızın kas eklem yapısına destek olmak ve stabilitesini artırmak suretiyle vücudu doğal iyileşme sürecini kolaylaştırmak olan Kinezyolojik bantlama metodu, 1970’li yılların ortasında Japon kiropraksi ve akupunktur uzmanı Dr. Kenzo Kase tarafından geliştirilmiştir.

Dr. Kase’ye göre kas iskelet sistemi ile ilgili sorunlar, eklem ve kemikten çok kasın fonksiyon bozukluklarından kaynaklanır. Dr. Kase eklem stabilizasyonu için kasa uygulanan bantlama işleminin, eklem çevresinin bantla immobilize edilmesinden daha etkin olduğunu savunmaktadır.

Teknik 3 temel kavrama dayanmaktadır. Alan, hareket ve soğutma. Ağrılı ve enflame kaslar ödem nedeniyle şiştikleri için, o bölgede alan daralır. Kinezyolojik bantlama uygulandığında derinin kaldırılması ile interstisyel alan arttırıldığı için dolaşım ve hareket de arttırılmış olur. Dolaşım ve hareketin artması o bölgede enflamasyonun azalmasına yani ilgili bölgenin soğumasına yol açar. Bu şekilde ağrının azaltılması, performansın artırılması, nöromüsküler sistemin reedüksiyonu, dolaşım ve doku iyileşmesinin hızlandırılması beklenir.

Kaynak:

Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği – Kinezyolojik Bantlama Kitabı