BAĞIRSAK FLORASI
Sindirim sisteminde yaşayan ve konak organizma için birçok faydalı görev üstlenen mikroorganizmalara “bağırsak florası” denilmektedir. Bağırsaklarımız yaklaşık olarak 400-500 m2 gibi oldukça büyük bir yüzölçümüne sahiptir. Burada 500’den fazla bakteri türü yaşamaktadır ve bunların toplam sayısı insan vücudundaki toplam hücre sayısından en az 10 kat daha fazladır. Bunların çoğu kalın bağırsakta yaşarlar. Bağırsak bakterileri arasında Candida ve Saccharomyces gibi mantarlar da bulunmaktadır.
Bağırsak florasındaki bakterilerin %98’i faydalı bakterilerden oluşur. Genellikle flora ile insanlar arasındaki ilişki simbiyotiktir yani her iki taraf için de yarar sağlar. Ancak bağırsakta yaşayan bazı mikroorganizmalar hastalık yapabilirler. Bağırsakların farklı bölgelerinde, pH ve peristaltik hareketlerin etkisiyle farklı tür mikroorganizmalar yaşar. Bunların %99’u anaeroptur; ancak çekumda aerobik bakterilerin yoğunluğu daha fazladır.
Bir bebek doğar doğmaz sindirim sistemine bakteriler yerleşir. Bebekte sağlıklı bir ağız ve bağırsak florasının oluşmasını sağlayan esas faktör, doğum sırasında annenin vajinasından yuttuğu ilk floradır. Bu ilk bakteriler kişinin hayatı boyunca var olacak bağırsak florasının içeriğini belirler. Bu yüzden normal doğan bir bebeğin bağışıklık sistemi, sezaryen ile doğan bir bebeğe oranla daha güçlüdür.
Antibiyotikler Bağırsak Florasını Olumsuz Etkiler
Antibiyotikler sadece patojen olan bakterileri değil, aynı zamanda bağırsakta yaşayan faydalı bakterileri de öldürür. Antibiyotik kullanmak veya antibiyotikle beslenmiş hayvan etlerini farkında olmadan yemek, bağırsak florasına zarar verebilir. Bu durum kişinin bağışıklık sistemini zayıflatarak kronik hastalıkların oluşmasını kolaylaştırır. Bu nedenle antibiyotikleri gerekmedikçe kullanmamak ve eğer kullanılacaksa probiyotik desteği ile birlikte almak gerekmektedir.
Ayrıca prebiyotik olarak adlandırılan ve bakteri içermeyen ama faydalı bakterilerin çoğalmasına yardımcı olan besin katkı maddelerinin de faydalı olduğu iddia edilmektedir.
Bağırsak Florasının İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri
Bağırsak florasının insanlar için faydalı birçok görevi vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Sindirilemeyen gıdaların parçalanıp emilmesine yardımcı olmak
- Zararlı bakterilerin çoğalmasını baskılamak
- Bağırsaklardan kana toksik maddelerin geçmesini engellemek
- Bağırsak mukozasında enflamasyon oluşmasını engellemek
- Bağışıklık sistemini güçlendirmek
- Kişileri bazı hastalıklara karşı korumak (alerjiler, cilt hastalıkları, romatizmal hastalıklar vb)
- Karaciğere gidecek ve onun yükünü arttıracak patojen mikroorganizmaları elimine etmek
- Bağışıklık sisteminin sadece patojenlere cevap vermesini sağlamak
- Bazı vitaminlerin üretilmesini sağlamak
- Bazı hormonların üretilmesini sağlamak (serotonin hormonunun %80-85’i bağırsaklarda salgılanır)
Bu nedenle bağırsak florasının bozulması durumunda, yeniden düzenlenerek kabul edilen normal sınırlar içinde tutulmasını sağlamak, sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmaz kuralları arasındadır.
Kaynak: H. Nazlıkul, Detoksu Keşfet