SU HAYATTIR
Su yaşamın sürdürülebilmesi için gereken temel besinlerden birisidir ve en az oksijen kadar önemlidir. İnsan bedeni yemek yemeden dört hafta kadar yaşayabilirken, su içmeden yaşayabilme süresi sadece üç-dört gündür.
Suyun Sağlığımızdaki Yeri ve Önemi
Bedenimizin yaklaşık %70’i sudan oluşur. Vücudumuzun ısı dengesi, hücre içi yaşamın devamı, besinlerin yakılması ve sindirilmesi suya bağlıdır. Ayrıca bedenimizdeki toksinlerin temizlenmesinde de etkilidir.
Yaşamımızın önemli bir parçası olmasına rağmen su içme alışkanlığının olmaması sağlığımız için en temel problemlerinden birisidir. Bu nedenle evde ya da işte suyu mutlaka yakınımızda bulundurmalıyız. Çünkü az tüketildiğinde çeşitli sağlık sorunlarına zemin hazırlanmış olur. Pek çok hastalığın temelinde dehidratasyon adı verilen su eksikliği vardır. Bedenimiz susuz kaldığında astım, alerjiler, kabızlık, mide yanması, hipertansiyon, baş ağrıları, halsizlik, eklem ağrıları ve metabolizma bozuklukları gibi birçok rahatsızlığın ortaya çıkması kolaylaşır.
Suyun az tüketilmesi durumunda bedenimizdeki yağ oranı yükselir. Böbrekler yeterli su alamayınca karaciğerin yükü artar ve bunun sonucunda yağ deposunu enerjiye çevirmesi gereken karaciğer işini aksatır ve yağların eritilmesi yavaşlar. Bu sebeple su, diyetlerin önemli bir içeceğidir. Ayrıca kalori de içermez.
İçtiğimiz su miktarı çok aşırıya kaçarsa, yani 4-5 litrenin üzerine çıkarsa, vücudumuz için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Böbrekler aşırı çalışır; kalsiyumun atılmasına neden olabilir. Bu bakımdan su alımının yeterli olup olmadığını anlamak için pratik olarak idrarın rengini takip etmek gerekir. Açık renkli idrar, içilen su miktarının yeterli olduğunu gösterirken, eğer idrarın rengi koyu ise yeterli su içmediğimiz anlamına gelir.
Günde Ne Kadar Su İçmek Gerekir?
Sağlıklı bir yaşam için kabaca günde 2.5 – 3 litre su içmeyi önermekle birlikte, uzmanlar insanların kilosuyla orantılı bir biçimde su içilmesi gerektiğini söylemektedirler. 1 kg’lık birim için yaklaşık 40 ml su içilmesi gerekir. Örnek olarak 70 kilo ağırlığındaki bir kişinin günde 70×40=2800 ml, yani 2.8 litre su içmesi gerekmektedir.
Suyun Vücut İçin Önemi
- Toksin ve diğer atık maddelerin vücuttan atılmasını sağlar
- Oksijen, hormon, besin maddeleri ve mineralleri taşır
- Dolaşımı olumlu yönde etkiler
- Organları ve dokuları korur
- Böbreklerin iyi çalışmasını sağlar
- Vücut ısısını düzenler
- Açlığı bastırır
- Eklem aralığındaki sıvıyı besler
- Saç ve cilt sağlığını korur
- Hücre metabolizmasında önemli rol oynar
- Kişinin kendini zinde hissetmesini sağlar
Özetle; Susuz bir yaşam olmayacağı gibi sağlıklı bir yaşamın olması da mümkün değildir.
Kaynak: H. Nazlıkul, Neden Yanlış Yaşıyoruz